H ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Καντάτα

Η Κόρη του Βασιλιά
ISBN: 978-618-83487-7-6

Τιμη: 15€

Αμεσα διαθεσιμο

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:

Επικοινωνήστε:
  • Σταθερό τηλ.: 210 6460129
  • Κινητό τηλ.: 6972282933
  • e-mail: fthogos@gmail.com

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ:

Ζητήστε το στα βιβλιοπωλεία:
  • ΠΟΛΙΤΕΙΑ AΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ
  • ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ AΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ
  • ΜΟΡΦΗ
  • ΛΥΔΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ
  • ΦΩΣ
  • BOOKPLUS
  • ΙΑΝΟΣ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη)
  • ΠΑΤΑΚΗΣ
  • ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ
  • ΒΙΒΛΙΟΧΑΜΟΣ
  • ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
  • MAX STORES (Ν.Ηράκλειο-Ελληνικό)
  • ΕΠΙΛΟΓΗ (Λαμία)

H ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Συγγραφέας: Νικηφόρος Μυστικός

Από την εικόνα του εξωφύλλου αντιλαμβάνεται άμεσα ο αναγνώστης ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία μας. Και είναι μια από τις σπάνιες εικόνες που απεικονίζεται χωρίς τον Χριστό στην αγκαλιά της. Έτσι, λοιπόν, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι αφηγήσεις που περιέχονται μέσα στο βιβλίο αφορούν την ζωή της Μαρίας, πριν γίνει μητέρα του Κυρίου.

Η Μαρία έρχεται στη ζωή, ως καρπός προσευχής και αφοσίωσης των γονέων της και -ως ανταπόδοση της ύψιστης δωρεάς του Θεού- αφιερώνεται σ' Αυτόν. Ζει στον ναό Του μέχρι την στιγμή που ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ γίνεται μέρος του σχεδίου του Θεού και την παραλαμβάνει στο σπίτι του. Εκεί την επισκέπτεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ για να της δώσει το υπέρτατο μήνυμα του Ευαγγελισμού, την χαρμόσυνη είδηση για τη γέννηση του Υιού της και να της αποκαλύψει τη συμμετοχή και το ρόλο της στο σχέδιο της οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Η ζωή της Μαρίας αλλάζει για πάντα.

Γεγονότα και εικόνες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μέσα από κείμενα που γράφονται εδώ και είκοσι αιώνες για να εξυμνήσουν και να δοξολογήσουν την παρθένο Μαρία. Διάλογοι, ύμνοι, εγκώμια, λόγοι ψάλλουν ακατάπαυστα τα μεγαλεία της.

Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε εδώ σπάνια και δυσεύρετα κείμενα της γραμματείας και έδωσε το λόγο σε πέντε φωνές, για να συνθέσουν, με τον υπέροχο λόγο τους, την καντάτα Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ.

Αδελφόθεος Ιάκωβος

Ρωμανός ο Μελωδός

Μοναχός Ιάκωβος

Άγγελος Σικελιανός

Καισάριος Δαπόντες

«συνομιλούν» και συνεισφέρουν με το έργο τους στην ολοκλήρωση αυτής της θαυμάσιας σύνθεσης, που μας προσφέρεται με τη μορφή της καντάτας. [Η καντάτα είναι μουσική φόρμα που χρησιμοποιείται σε πολυφωνικές συνθέσεις και συνδυάζει πεζό λόγο, απαγγελία, ποίηση, θεατρικές σκηνές και μουσική]. Όλα αυτά προσαρμοσμένα -εδώ- στον γραπτό λόγο, με κατανομή ρόλων και θεατρική γραφή.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΙΤΛΟΣ: H KOΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: καντάτα

ΘΕΜΑ: Ο ερχομός της Μαρίας στη ζωή και τα χρόνια της ζωής της μέχρι την γέννηση του Κυρίου

Ακούγονται πέντε φωνές:

Αφηγητής

Ερμηνευτής

Μελωδός

Ποιητής

Εγκωμιαστής


Λαμβάνουν μέρος 12 πρόσωπα:

Ιωακείμ

Άννα

Ιωσήφ

Ζαχαρίας

Αρχάγγελος Γαβριήλ

Αδάμ

Ο Δεσπότης

Mαριάμ

Ελισάβετ

Πρόδρομος (έμβρυο)

Ιερέας

Άννας (γραμματέας)


Συμμετέχουν οι χοροί:

Tων κεκοιμημένων δικαίων

Των κεκοιμημένων προφητών

Συμβούλιο


ΣΕΛΙΔΕΣ: 270

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 22,5X15

ΒΑΡΟΣ: 480 gr.

A΄ ΕΚΔΟΣΗ: Μάρτιος 2020

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δίχρωμη


Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου:
Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ - καντάτα

                     Κυκλοφορει - Αναζητηστε το στα βιβλιοπωλεια                    

                                                KΡITIKH  I

Κρατάω στα χέρια μου ένα εκπληκτικό βιβλίο. Απροσδόκητο για μένα, και εντελώς πρωτότυπο· γιατί, για πρώτη φορά, είδα και διάβασα ένα συνδυασμό σαν αυτόν, τυπωμένο σε βιβλίο.

Καντάτα!

Αναζήτησα την έννοια της λέξης «καντάτα», για να προσεγγίσω την σύνθεση.

Η λέξη «καντάτα» είναι ιταλική και προέρχεται από το λατινικό ρήμα canto, που σημαίνει τραγουδάω. Η καντάτα είναι, λοιπόν, ένα τραγούδι, κατά κανόνα με θρησκευτικό περιεχόμενο και –συνήθως– περιλαμβάνει:

1. Πεζά και ποιητικά κείμενα (χορωδιακά ή σολιστικά μέρη)

2. Ορχηστρική συνοδεία.

3. Φωνητική μουσική, μεταξύ απαγγελίας και τραγουδιού.

4. Θεατρικές σκηνές, όπου παρεμβάλλονται μουσικά κομμάτια (ιντερλούδια).

Στην «Κόρη του Βασιλιά», ο μοναχός Νικηφόρος συνθέτει και ξεδιπλώνει μπροστά μας μιαν εκπληκτική παρουσίαση της ζωής της Παναγίας μας, πριν εκείνη γίνει μητέρα του Κυρίου, που ταυτόχρονα είναι ωδή, ύμνος και εγκώμιο προς αυτήν, χρησιμοποιώντας γνωστές και άγνωστες σελίδες της γραμματείας, θρησκευτικής και κοσμικής.

Δημιούργησε την πρωτότυπη σύνθεση «Η Κόρη του Βασιλιά», που την απαρτίζει ένας πλούτος πεζών και μουσικών-ποιητικών κειμένων, κάποια από τα οποία είναι παντελώς άγνωστα, χαμένα μέσα στο χρόνο και στις παλιές βιβλιοθήκες. Κείμενα, ύμνοι και αναγνώσματα που, κατάλληλα διαρθρωμένα μεταξύ τους, φτιάχνουν μιαν όχι μόνο μεγάλη σε διάρκεια, αλλά και μοναδικά μοναδική υμνητική και εγκωμιαστική ακολουθία, που την χαρακτηρίζει ποικιλία προσώπων, χορών, μελωδιών, ρυθμών.

Όσα προηγήθηκαν του ερχομού της Μαρίας στον κόσμο, και η δική της ζωή μέχρι την γέννηση του Κυρίου, οι πτυχές της και τα θεολογικής σημασίας γεγονότα που διαδραματίστηκαν, συνδυασμένα με το συναίσθημα των αφηγητών, την τέχνη των μελωδών και ποιητών, τον θαυμασμό και την αγάπη των εγκωμιαστών, εναρμονίζονται και τραγουδούν την πίστη και την τιμή προς το πρόσωπό της, κορυφώνοντας την αισθητική απόλαυση του αναγνώστη.

Οι εικόνες ζωγραφίζονται ανεξίτηλα στο μυαλό, πλημμυρίζουν την καρδιά και ξεχύνονται στα χείλη σαν προσευχή, σαν ύμνος και σαν δοξολογία.

Η Κόρη του Βασιλιά· μια καντάτα για την παρθένο Μαρία!

Η επιμελημένη έκδοση, με τη διχρωμία, βοηθάει τον αναγνώστη στην άνετη πρόσληψη και πραγματική απόλαυση αυτών των τόσο σπάνιων κειμένων, που απαρτίζουν την μεγαλειώδη σύνθεση, την καντάτα Η KOΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ.

Ε.Τ., Αθήνα

                                                KΡITIKH  II

Φαντάστηκα παλιά χειρόγραφα, κιτρινισμένα, σκονισμένα κι ανέγγιχτα για αιώνες, απλωμένα πάνω στο παλιό ξύλινο τραπέζι. Γύρω, έναν ποιητή, έναν τραγουδιστή, και κάποιον γέρο αναγνώστη. Να κάθονται γύρω από μια φωτιά και να μιλούν χαμηλόφωνα για κάποια κόρη... Την κόρη ενός Βασιλιά.

Έστησα αυτί για να ακούσω. Έλεγαν για μεγαλεία, αλλά και ταπείνωση. Για σιωπή αλλά και δόξα. Για συντριβή αλλά και υπακοή. Για κάποιους γέροντες, αλλά και για μια παιδούλα. Μια κόρη διαλεγμένη από τον Θεό, μια «βασιλόπαιδα». Τι λέξη κι αυτή! Πήγαινα όλο και πιο κοντά. Για θλίψεις άκουγα και προσευχές μαζί. Δοξολογίες στον Κύριο και γόνατα στη γη, πρόσωπα δακρυσμένα κι ύστερα ολοφώτεινα. Ελπίδες και προσδοκίες, για τον ερχόμενο. Αγγελική επίσκεψη και ανθρώπινη δυσπιστία. Φόβο και απόγνωση, υποψίες, κι άλλα πράγματα, άγνωστα στις μέρες μας.

Με συνεπήραν οι σκέψεις, οι προβληματισμοί, η αναδρομή σε χρόνια τόσο μακρινά. Θέλησα να μάθω κι άλλα, κι άλλα. Πήγα κοντά τους. Όσο εγώ χανόμουν στις σκέψεις μου, τα χειρόγραφα στοιβάζονταν απαλά το ένα πάνω στο άλλο, λες και ήθελαν να γίνουν βιβλίο. Λες και με προσκαλούσαν να το πιάσω στα χέρια μου, να το ζυγιάσω, να αναμετρηθώ μαζί του.

Πώς αναμετριέσαι με ένα βιβλίο; Πώς ρουφάς τις σελίδες του και τις κάνεις νόημα, ουσία, τροφή της ψυχής σου; Και πώς το αφήνεις μετά από τα χέρια σου, χωρίς να τα χάσεις όλα αυτά;

Δεν ξέρω. Οι σκόρπιες σκέψεις και οι ονειροπολήσεις μου βρήκαν ένα δρόμο να πορευτούν, καθώς κράτησα στο χέρι μου το βιβλίο «Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ», από τις εκδόσεις Φθόγγος. Ένα θησαύρισμα αφηγήσεων για την Μαρία, βασιλόπαιδα τότε, Μητέρα Θεού μετέπειτα, μάνα όλων μας. Από τα χέρια μεγάλων της ιστορίας, στα χέρια όλων μας.

Ευσταθία Σπύρου
συνταξιούχος Φιλόλογος